dimecres, 29 de novembre del 2023

Presentació congrés internacional "Ebrencs i Ebrenques a la II Guerra Mundial"

 


 L'associació Amics i Amigues de l'Ebre, conjuntament amb la URV, presenta el congrés internacional "Ebrencs i Ebrenques a la II Guerra Mundial".

L’any 2025 es commemorarà el 80è aniversari del final de la II Guerra Mundial, un dels esdeveniments
històrics més rellevants del segle XX.
Moltes persones ebrenques van participar en el conflicte d’una manera anònima; creiem que és el moment d'investigar i treure a la llum les històries d’aquests homes i dones que van lluitar per uns ideals o   simplement es van trobar enmig del conflicte.

S’ha parlat i escrit molt sobre la Segona Guerra Mundial, s'hi han celebrat congressos, s’hi han editat centenars de llibres, s'hi han pronunciat conferències i, tot i així, creiem que encara hi ha molt per dir. Si ens centrem sobre la participació activa/passiva, directa o indirecta d'habitants de les Terres de l’Ebre, gairebé no hi ha res investigat, podem posar en valor el treball realitzat sobretot per Joan B. Beltran sobre els deportats als camps de concentració i les noves iniciatives del DEMD-Ebre (Departament d'Educació i Memorial Democràtic) que estan obrint noves vies a professorat i a alumnat.
Per això, el nostre objectiu és generar un espai de coneixement i de debat on no es repeteixin aspectes històrics ja explicats amb escreix, sinó que es creï una visió propera, contrastada i innovadora a l’hora d’explicar aquells fets.

El congrés es realitzarà el setembre del 2025 en dos caps de setmana consecutius a Tortosa i Amposta.

El fet que gairebé no hagi res investigat sobre el tema, fa que calgui donar temps a investigadors, historiadors i estudiosos locals perquè puguin indagar i investigar per a poder treure aquestes històries humanes que sinó¡ó es perdran amb el temps i l'anonimat.

El congrés està dividit amb 7 eixos temàtics.

1. Exili i deportació. Els ebrencs als camps de concentració nazis.
2. Lluita. Ebrencs a la resistència francesa.
3. Treball forçat. Ebrencs participant al TODT.
4. Exèrcit. Ebrencs lluitant als exèrcits aliats.
5. Exèrcit. Ebrencs a la "División Azul".
6. El paper de les dones ebrenques a la II Guerra Mundial.
7. Memòria i didàctica.

També paral·lelament, al congrés s'està treballant amb l'IRMU (Institut Ramon Muntaner) i l'antena de coneixement de la URV perquè durant el  2025, es facin una sèrie de xerrades informatives a diverses poblacions de les Terres de l'Ebre per difondre la temàtica i portar exposicions per a reforçar-la. Durant el 2024 se n'aniran concretant les poblacions on es realitzaran les xerrades.

Durant el 2024 i 2025 s'aniran concretant les ponències i comunicacions que es realitzaran al congrés.

S'Adjunta la primera circular i el cartell del congrés

Més informació

 Secretaria del congrés
 Amics i Amigues de l'Ebre
Passeig de Rivera s/N
administracio@amicsebre.cat
630126953

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada