dilluns, 22 d’abril del 2024

Lliurament dels V premi Petjades

 Lliurament dels V premi Petjades


El 18 d'abril del 2024

L'Associació Amics i Amigues de l'Ebre, Òmnium Cultural Terres de l’Ebre i el grup DEMD-Ebre (Departament d’Educació i Memorial Democràtic) lliuren el premi corresponent a la cinquena edició del Premi Petjades a Flix, a Ca Don Ventura, a les 19h del dia 18 d’abril. Es tracta d'un certamen literari de relats curts de memòria històrica adreçat a estudiants de 4t d'ESO i de 1r de Batxillerat de les Terres de l'Ebre, que consisteix en la creació d'una narració breu relacionada amb esdeveniments històrics ocorreguts entre els anys 1936 i 1970. La data serveix per recordar el bombardeig que va patir Tortosa per part de l’aviació feixista el 15 d’abril de 1938, Divendres Sant.
Els objectius del premi són, principalment, recuperar les històries i vivències de les persones que van viure la Guerra Civil i el posterior franquisme, així com els relats dels conflictes del país d'origen de l'alumnat.
El jurat, constituït per Sònia Castelló, Mònica Llop, Àngels Pérez, Adrià Pitarch, Assutzena Povill, Joana Subirats, Emigdi Subirats, Marc March i Carme Maigí, fa constar, un any més, la qualitat de tots els treballs presentats.
Els relats guanyadors d'aquesta edició són:


Categoria llengua catalana:
1r premi, "Ferides de guerra", de l'alumna Abril Cid Pombo (INS Tecnificació Amposta). Relat basat en la deportació i assassinat a Gusen de l’ampostí Lluís Cid Mayos que transmet, també, l’enyorança cap a Manuela Porres i cap a la seua terra.Finalista, "El xiulet del tren", de l'alumne Adrià Serena Sabaté (INS Roquetes). El text recupera la memòria de José Llopis Cruz, de Vallibona, voluntari a les milícies populars.


Accèssit, "Petjades que no sols marquen el camí", de l’alumna Abril Borràs Ferré (INS Roquetes). Explica el periple del benifalletenc Josep Salaet Daudé, militant de la CNT. 

 

Categoria llengües estrangeres:
1r premi, "Hope", de l'alumne Isaac Artells Prieto (INS Dertosa). Relat basat en les vivències dels germans Blanca, Antonio i Ramon Rojals Llorens.


Finalista, "A soldier", Agustí Cartoixa, de l'alumne Pol Rel Bertomeu (INS Dertosa).
Explica la història del combatent A.Cartoixa, com a membre de la lleva del biberó i el posterior empresonament a un camp de concentració franquista.
 


Durant l’acte, es reconeix Júlia Cruelles Garcia, exalumna de l’INS Ramon Berenguer IV d’Amposta, pel disseny de la imatge que durant cinc anys ha representat el Premi Petjades.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada