dimarts, 27 de maig del 2025

 


Presentació del congrés internacional 

"Ebrencs i Ebrenques a la Segona Guerra Mundial"

 

Tortosa/Amposta, 15 de maig de 2025

Del 19 al 28 de setembre de 2025, les ciutats de Tortosa i Amposta acolliran el Congrés Internacional “Ebrencs i Ebrenques a la Segona Guerra Mundial”, una iniciativa impulsada per l’associació Amics i Amigues de l’Ebre i la Universitat Rovira i Virgili (URV), amb el suport de les institucions locals i el Departament de Justícia i Memòria Democràtica de la Generalitat de Catalunya. El congrés té com a objectiu principal recuperar i homenatjar les històries, a vegades desconegudes, o a vegades silenciades de persones de les Terres de l’Ebre que, d’una manera o altra, van participar o patir les conseqüències del conflicte bèl·lic més gran del segle XX.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha destacat la importància d’aquest esdeveniment per posar en valor les experiències dels tortosins, ampostins i altres veïns de les Terres de l’Ebre que van contribuir a aturar l’avenç del feixisme, com ara els 40 tortosins deportats als camps de concentració nazis o figures com l’aviador Antoni Blanch Rodriguez, mort a la URSS lluitant contra els Nazis o l’impressor Josep Brull Solares, regidor de l’ajuntament de Tortosa, mort a Mauthausen. “És un homenatge per a aquestes persones. Les volem recuperar perquè la gent conegui que van aportar el seu gra de sorra perquè el feixisme no reeixís a la Segona Guerra Mundial”, ha subratllat Marc March, president d’Amics i Amigues de l’Ebre.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha remarcat la necessitat de combatre els discursos de negació i banalització de la història, recordant que “la repressió i la participació a la guerra van tenir un impacte demogràfic i social molt important al territori”.

Per la seva banda, Gerard Vidal, director dels Serveis Territorials de Justícia i Memòria Democràtica a les Terres de l’Ebre, ha expressat el compromís del Govern amb la recuperació de la memòria, alertant que l’oblit pot portar a la repetició de fets tràgics.

Jaume Camps, representant de la URV, ha avançat que el congrés combinarà ponències d’experts sobre aspectes generals de la Segona Guerra Mundial amb comunicacions d’investigadors locals que donaran veu a les històries personals dels Ebrencs i Ebrenques, amb especial atenció al paper de les dones, tradicionalment oblidades per la historiografia oficial. El contingut del congrés serà editat el 2026 per Publicacions de la URV per garantir-ne la difusió i l’accés públic, i es posarà especial èmfasi en la didàctica per tal que les noves generacions coneguin i comprenguin el llegat d’aquestes vivències.

El programa es repartirà entre Tortosa (19-21 de setembre) i Amposta (26-28 de setembre), per facilitar el màxim nombre d’assistents a l’esdeveniment, i vol ser un punt de partida per a noves recerques i per socialitzar la memòria democràtica de les Terres de l’Ebre.

L’organització del congrés ha creat una pàgina web, www.ebre2guerramundial.org, per vehicular tota la informació i inscriure’s a les persones participants.

El congrés està obert a públic general, aficionats a la història, i sobretot, a la Segona Guerra Mundial i historiadors locals.


Video roda de premsa



Per a més informació:

Amics i Amigues de l’Ebre
www.ebre2guerramundial.org

630126953

administracio@amicsebre.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada